Hasta okulunda "Hasta hakları" anlatıldı...

1997 yılından beri İstanbul Tıp Fakültesi bünyesinde düzenlenen "Hasta Okulu"nda bu yıl ilk defa hasta hakları da bir konu olarak ele alındı. Hasta Okulu Pfizer İlaç Firması'nın desteğinde düzenleniyor.

Kısa adı HAYAD olan Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği tarafından da bir hizmet plaketi ile ödüllendirilen okulun kurucu ve yöneticilerine bu konunun da önemli bir başlık olduğu ve bunun da okul bünyesinde ele alınması gerektiği belirtilerek "işbirliği önerisi"nde bulunulmuştu.

İlk kez bu yıl ele alınan "hasta hakları" konusunu hasta ve hasta yakınlarının katıldığı bir elliye yakın kişi izledi.

Toplantıda sunumu İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Hasta Hakları İl Koordinatörü Uz. Dr. Gülsüm Önal yaptı. Dr. Önal AB'nin hasta hakları konusunda vurguladığı "14 Hak"kı özetleyerek sundu ve daha çok da Sağlık Bakanlığı'nın, kendine bağlı kurumlarda gerçekleştirdiği, İstanbul özgülünde de Dr. Önal'ın sorumlusu olduğu "Hasta hakları birimleri"nin çalışması temelinde başvuru hakkının nasıl kullanıldığından söz etti.

Derneğimiz de oradaydı
Hasta okulu'nun bu etkinliğine derneğimizden de Dernek Kurucu YK Başkanı Dr. Mustafa Sütlaş ve YK Genel Sekreteri Leyla Hacıosmanoğlu katıldı.

Sunuş bölümünün sonunda soru-yanıt bölümüne geçildiğinde izleyiciler çeşitli sorunlarından söz ederek bazı sorular sordular. Dernek başkanımız da söz alarak sunuşta eksik bırakılan konulardan; özellikle de sağlık hizmetine ulaşma ve yararlanma hakkından, devletin bu konudaki görevlerinden, sağlık hizmetinin sunumu sırasında hastayla hizmeti verenlerin ilişkisinden ve hak ihlâllerinde yasal olarak uygulamada olan başvuru yollarından söz etti; özellikle de sağlık hakkı ve bunu sağlamada hükümete düşen görevleri vurguladı. Konuşmasının devamında mevcut hasta hakları yönergesine göre sağlık kurumlarında gerçekleştirilen uygulamanın yalnız "şekilden ibaret" olduğunu söylemesi üzerine Dr. Önal zor durumda kaldı.

Mustafa Sütlaş'ın sözünü kesen Dr. Önal'a diğer dinleyiciler de müdahaleettiler ve dernek başkanımızın sözlerini bitirirken sorduğu "Hasta haklarıyla ilgili yapılan başvurular hangi konuları içeriyor, kaç başvuru yapıldı, nasıl sonuçlandı?" şeklindeki sorulara yanıt vermesini istediler. Dr. Önal ve ondan sonra söz alan Hasta Okulu sorumlusu Prof.Dr. Mehmet Sever tartışmalar nedeniyle toplantıyı ilan edilen zamandan daha önce sona erdirdiler.

Ayaküstü Konferans
Toplantının sona ermesinden sonra izleyiciler dernek YK üyelerimizin çevresinde toplanarak hem dernek, hem de hasta hakları konusunda bilgi talebinde bulundular. Yaklaşık yarım saat ayak üstü sohbet biçiminde devam eden bu etkinliğin derneğimizin kamuoyunun da önemli bir gereksinimine yanıt oluşturacağını göstermesi bakımından önemi vardı. HAYAD'ın herhangi bir üyesinin toplantıya katılmaması da bu alandaki önemli bir eksikliği ortaya koydu.
Kaynak: www.sagliginsesi.com